Ozonowanie powietrza, wody i żywności

Kategoria: Dowiedz się czym oddychasz Data: piątek, września 21, 2018

W warunkach domowych dzięki generatorom ozonu ozonować możemy powietrze, żywność i wodę. Ozon jest sterylizatorem, który usuwa m.in. grzyby, wirusy, bakterie z ozonowanych rzeczy.

OZON

Ozon (O3) - odmiana tlenu nazwana "aktywnym tlenem". Mówiąc najprościej - ozon to tlen z jednym dodatkowym atomem.

Ozon w powietrzu bardzo szybko przekształca się w swoją początkową formę - tlen (O2), a uwolniony trzeci atom tlenu działa na ozonowaną substancję. 

Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją i usuwając z niej wszelkie zanieczyszczenia i wtrącenie typu chlor, żelazo, wapń, glony itp.

Okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi:

  • w powietrzu od 30 minut do 40 minut,
  • w wodzie 30 minut przy temperaturze 20ºC do kilku min. przy 50ºC.

W ten sposób po 2 godzinach wyprodukowany ozon w całości powraca do naturalnego tlenu, a do tego momentu pełni funkcje silnego sterylizatora i utleniacza.

Ozon poprzez silne utlenianie działa bakteriobójczo, wirusobójczo, usuwa lub ogranicza:

  • Grzyby tworzące pleśnie np. na ścianach, zapachy stęchlizny, choroby skóry, jamy ustnej. Eliminując również zarodniki grzybów skutki działania są długotrwałe.
  • Roztocza - powodujące alergie ataki astmy, wyczerpanie organizmu
  • Pyły i pyłki alergiczne w powietrzu i wodzie,
  • Drobno ustroje powodujące zakażenia bakteryjne, stany zapalne, choroby bakteryjne, gnicie żywności itp.
  • Pestycydy, fungicydy, azotany, oraz pleśnie i grzyby z warzyw i owoców
  • Hormony, anaboliki i inne zanieczyszczenia w mięsie, drobiu, owocach morza
  • Jako gaz dociera zarówno do produktów żywnościowych jak i do wszelkich przedmiotów w pomieszczeniu ozonowanym,
  • Usuwa wszelkie zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego w tym tytoniowe, od zwierząt i ptaków, pożarowe, popowodziowe,
  • W większych stężeniach zabija insekty i gryzonie których żaden inny środek nie jest w stanie całkowicie wyeliminować.

JAK DZIAŁA GENERATOR OZONU

Generator ozonu to urządzenie, które produkuje ozon. O ile do ozonowania powietrza nie potrzeba żadnych dodatkowych akcesoriów, tak do ozonowania żywności lub wody potrzeba dyfuzorów oraz dodatkowych rurek. Generator ozonu jest wyposażony w dwa dyfuzory oraz dwie rurki do ozonowania. 

OZONOWANIE POWIETRZA

Można ozonować powietrze w każdego rodzaju pomieszczeniu; salonach, kuchni, łazienkach, sanitariach, garażach, piwnic. Wystarczy włączyć urządzenie w zamkniętym pomieszczeniu, które chcemy oczyścić. Ozon pomoże zwalczyć zapach dymu papierosowego, stęchlizny, zwierząt domowych itp. 

Pomieszczenia do 16 m² ozonujemy dwa razy po 30 min. z przerwą półgodzinną.

Pomieszczenia do 30m² ozonujemy trzykrotnie po 30 min. z przerwami półgodzinnymi

Ozonator lub wężyk ozonatora umieszczamy w pomieszczeniu możliwie wysoko. Po zakończeniu procesu ozonowania należy wywietrzyć pokój.

UWAGA: zaleca się, aby podczas procesu ozonowania powietrza nie przebywać w ozonowanym pomieszczeniu. 

OZONOWANIE WODY

Ozonowanie wody pitnej nie jest skomplikowane. Należy umieścić jeden z dyfuzorów (kształt oraz kolor dyfuzorów nie mają znaczenia) w plastikowej butli, misce o pojemności do 10 litrów napełnionej wodą z kranu. Czas ozonowania wody wynosi 10 min.

Ozonowanie wody skutecznie oczyszcza ją z chloru, bakterii, metali, chloroformu, stanie się również dotleniona.

Po 20 minutach od zakończenia procesu ozonowania wodę można używać do picia, gotowania, płukania, mycia zębów.

Bardzo zalecana w problemach skórnych typu grzybica jest kąpiel ozonowa. Dzięki kąpieli ozonowej nasza skóra staje się dotleniona, organizm staje się odprężony. Poprawia również wygląd skóry, pomaga leczyć cellulit, choroby grzybiczne skóry, trądzik. 

Rurkę z dyfuzorem umieszczamy w napełnionej częściowo wodą wannie o temperaturze do 45ºC i ozonujemy przez 10 min.

OZONOWANIE ŻYWNOŚCI

- Warzywa i owoce

Ozon usuwa bakterie, wirusy, pleśń, grzyby, pestycydy i azotany. Dodatkowo przedłuża ich świeżość i trwałość. Owoce i warzywa (maks. 10 kg) należy włożyć plastikowego lub szklanego naczynia i zalać wodą do całkowitego zanurzenia. Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem ozonatora. Włączyć ozonator na 10 min. Po zakończeniu ozonowania owoce lub warzywa pozostawić w wodzie do 10 min. Warzywa i owoce mogą podlegać dalszej obróbce spożywczej.

Można również przeprowadzić proces ozonacji bez użycia wody. Di plastikowego pojemniczka należy umieścić luzem w pojemniczkach w foliowych woreczkach strunowych wprowadzając rurkę dyfuzora do torebki i zamykając ją. Czas ozonowania 10 min. Przed spożyciem odczekać 20 min.

- Mięso, drób, jaja, ryby, owoce morza

Ozon usuwa zanieczyszczenia metaliczne, mikroorganizmu, hormony, antybiotyki. Ładunek do 5 kg umieścić w naczyniu szklanym lub plastikowym i całość zalać wodą. Ozonować 10 min. Wylać wodę i osuszyć produkty. Tak oczyszczone jedzenie można bezpośrednio przyrządzić do spożycia lub przechowywać w lodówce czy zamrażarce.

- Ryż, groch, fasola, kasze gruboziarniste

Produkty należy umyć w wodzie, umieścić w naczyniu i zalać wodą. Włożyć rurkę z dyfuzorem ozonatora do naczynia i ozonować przez 10 min. Gotować w wodzie na którą działał ozon. Tak ugotowane produkty będą dużo smaczniejsze i zdecydowanie dużo zdrowsze.

INNE ZASTOSOWANIA OZONATORA

- Zastawa stołowa, naczynia, sztućce, deski do krojenia

Ozonujemy w wodzie 10 min.

- Lodówki

Należy włożyć silikonową rurkę ozonatora do komory lodówki z produktami. Zamknąć drzwiczki. Ozonować dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min. W ten sposób usuniemy wszelkie zapachy oraz grzyby, pleśnie, bakterie.

- Szafy ubraniowe, garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt

Umieścić rurkę ozonatora lub ozonator w obiekcie. Włączyć ozonator dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min. i następnie wywietrzyć.

- Samochody osobowe, środki transportu

Dzięki ozonowi można skutecznie usunąć z tapicerki wnętrza samochodu, układu klimatyzacji, bakterii, wirusów, zarodników pleśni i grzybów oraz zapachów. Ozonowanie powinno się przeprowadzać co najmniej dwa razy w roku. Ozonowanie przeprowadzamy w trzech cyklach po 30 min. z przerwami 15 min wprowadzając rurkę z ozonatorem przez lekko uchyloną szybę drzwi do wnętrza samochodu, oraz do wlotu powietrza i włączając wentylator samochodu na niski poziom obiegu wewnętrznego. Po zakończeniu ozonowania otworzyć drzwi samochodu i wywietrzyć.

Komentarze

Zostaw komentarz